између митарења чудовишта и уметности будућности

уерка: Уред за регистрацију и класификацију

 

III - IV 
О мртвим песницима треба говорити кад из њихових гробова никне трава,јоргован и дивља трешња, не држећи сенеписаних правила парастоса, парохије. Ниједан од њих није схваћен на прави начин.
Нико од њих није оно што пише у историјама књижевности најбољих историчара књижевности.
Могућа је једино кратка историја мртвих песника
Не читајте песнике којима су за живота штампали Дела: Изабрана, Сабрана,чак и кад су за десет копаља надвисили својесавременике и своје време.
Мртви песници су живи више него стварно живи,они чији су опуси прошли кроз фина и честа сита потомака којима су мере Свечовек и Свевреме.
Што је живот више одузео неком мртвом песнику,вратиће му Свевреме.
Чергари под шаторимадобиће кућу којој никада неће наудитиигра влаге под разним температурама!
Живи песници су још зелени,још - зеље земљино!
Мртвом песнику је смрт сабрала душу његову, и он се може осмехнутиса облака у залазак, са звезда,из дубине и висине,из треће димензије неба.
По томе колико живи песници беже и избегавају Смрт,може се просудити колико су несабрани, несавршени.Мртви песници се баве најозбиљнијим бесконачним,зидањем, зидајући од комада душе својеСвечовека, да би туђина постала дом бездомним, а туђинци чељад.
= извор: из рукописа Беле Тукадруза који излазе (или су већ изашли) током 2014. у часописима, зборницима, антологијама, посебним књигама

   

* *
Да се све ласкаве речи кажу,све почасти укажу и сви престоли дадунајвећем барду, макар у старости,ништа не би могло смањити жалост његовуосим душа, које би се додале души његовој,које би се слиле с душом његовом,и душу његову удвостручиле, утростручиле,усвечеловечиле... Такав се још није родио у ХХ веку!
Било је оних који су бегали од себе,да би избегли неизбежно,и на крају су догуравши до извесних успехападали од умора и клонулости,у својој старој постељи.
Нико није умро у пуној снази,ни они које су називали "принчевима поезије".Ко су они били?
Зрикавци што зричу са зрикавцима,бумбари што бумбарају с бумбарима,кукавице што кукају с кукавицама.
И онај који је имао снаге да се продере,да надјача гласом зрикавце, бумбаре и кукавице,од њега су правили идола себи.
Где су?
Уселили су се у маховину поларнуи у гљиве барске.
Релевантне локације о Бели Тукадрузу
http://blbelatukadruz.blogspot.com
http://katalogop.wordpress.com/
 

 


 

 

Flag Counter